Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)

World Wide Children Farms

Wat is de kinderleerboerderij Samrong?Meisje-op-belt

Op Samrong wonen en leven kinderen "van de straat" en van de vuilnisbelten. Zij slapen, spelen met elkaar en leren er. Zij gaan met dieren om, verzorgen ze, helpen in de moestuin en de boomgaard, leren (en maken!) muziek en dans, gaan ook naar een 'gewone' school en doen alles wat kinderen doen. Voor deze weeskinderen is de kinderleerboerderij Samrong hun 'thuis', in alle opzichten.

 

 


Wat wil WWCF hiermee bereiken?

etenHet doel van Samrong is om een beschermd woon- en leefmilieu te bieden voor zwerf- en weeskinderen in Cambodja waarin het kind 'normaal' kan opgroeien in een fijne omgeving. Want een kinderleerboerderij is niet alleen leuk maar ook boeiend, helend en leerzaam. Langzaam maar zeker zien wij verwaarloosde kinderen opbloeien, talenten krijgen en ontwikkelen, taken op zich nemen, dingen leren en zicht op een toekomst krijgen. Op de boerderij leren ze respect voor zichzelf, voor de ander, de cultuur en voor de flora en fauna.
In Cambodja hebben wij in samenwerking met Cambodian Children Support Foundation (CCSF) dit project in 2002 gestart. Op de kinderleerboerderij Samrong, vlakbij Phnom Penh, bieden wij thans aan circa 70 zwerf- en weeskinderen van 8 tot 23 jaar oud onderdak. Vanaf hun 18e verjaardag helpen wij de kinderen bij een vervolg-opleiding of bij het vinden van een baan.


Hoe ziet kinderleerboerderij Samrong er uit?

tuinDe boerderij staat op 2.5 ha ommuurde grond net buiten de stad en bestaat uit een slaapgebouw (met een capaciteit van 80 kinderen) met bibliotheek en computerruimte, enkele bescheiden gastenverblijven, een multifunctionele loods van 400 m2 met aangrenzend een eetzaal en keuken. Daarnaast is er een grote biologische groente-tuin, een visvijver en diverse stallencomplexen voor de levende have voor o.a. koeien (15) en kippen. De verzorging hiervan maakt integraal onderdeel uit van het leren en de opvoeding van de kinderen (naast de schoolopleiding). De elektriciteit is grotendeels afkomstig van zonnepanelen maar we hebben sinds kort ook een aansluiting op het stroomnet. En voor nood maken ook gebruik van een kleine generator. Men eet uit eigen tuin en het teveel wordt op de markt verkocht. Dit geldt ook voor het vee, de kippen en soms voor de vis uit de vijver. Langzamerhand wordt zo geprobeerd zelfstandig te worden. Precies zoals we het voor ogen hebben! Tussen de gebouwen is er ruimte voor sport en spel en zijn er wat bescheiden sportvoorzieningen aangelegd. Overdag gaan alle kinderen op de fiets naar de Basisschool (in het dorp vlakbij). De oudere kinderen gaan naar het Voortgezet Onderwijs of de Universiteit in Phnom Penh. Buiten de boerderij hebben wij een groot stuk grond in bruikleen gekregen waarop rijst is aangeplant. Inmiddels is de rijst geoogst en is Samrong weer een stukje zelfstandiger geworden!


Wie doet dat allemaal?

DSCN3333Het project staat onder de dagelijkse leiding van de Cambodjaanse kinderarts Dr. Sam Sok Vyrak die wordt ondersteund door een aantal vaste krachten op sleutelposities zoals in de keuken, de tuin, de stallen, voor het onderhoud enzovoorts. Daarnaast wordt vaak een beroep gedaan op vrijwilligers (ook Nederlandse!) die voor een tijdje bijvoorbeeld Engelse les geven, of muziek, of iets anders creatiefs doen met de kinderen. Zij vormen een waardevolle en onmisbare aanvulling op de staf.

Ondersteuning vanuit Nederland:
Stichting WWCF
Pascalweg 49
3076 JL Rotterdam
Tel: +31(0)10-4199188
E-mail: info@wwcf.nl


WWCF
Bankrekeningnummer:
NL17 INGB 0004 655 035
BIC code: INGBNL2A
RSIN: 813164151


Download hier het Jaarverslag van 2017