Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)

Nieuwsbrief juni 2016

Kinderen

Twee van de meisjes hebben in februari op uitnodiging van het Ministry of Tourism een workshop Agri-tourism gevolgd.

Op 1 mei jl. is Theourn Theary getrouwd wat met een groot feest is gevierd op Samrong. Zij is een van de kinderen die sinds het begin op de leerboerderij woonde waardoor Samrong echt haar thuis is.

 

stel

 

Onderhoud

Na zo’n 15 jaar intensief gebruik krijgen we te maken met diverse onderhoudsklussen. En met te weinig beschikbare middelen wordt dat al snel ‘achterstallig onderhoud’. En dat moet je denken aan riolering, vernieuwing van (plastic) waterleidingen, -tanks, verlichting enz. Het kost ons hoofdbrekens om hiervoor middelen vrij te maken want de opvoeding, gezondheid en opleiding van de kinderen heeft de prioriteit.

slaapgebouw

Sponsors, Donateurs en Volunteers

Rijk Zwaan: Gerard Hulisz heeft in mei weer een bezoekje gebracht aan Samrong. In het hele land is het dor en droog en helaas is ook de productie in de kas nu tijdelijk gestopt vanwege gebrek aan water. Ook zijn er veel bananen-bomen dood gegaan. Ze zijn wel vervangen door nieuwe en we hopen dat ze het redden.
We zijn met Rijk Zwaan weer een nieuwe sponsor-periode van 3 jaar aangegaan en zij gaan ons naast de bijdrage voor de tuin vanaf het komende studiejaar ook helpen met de studiefinanciering van de kinderen. De buitenlandse sponsor die dit eerder financierde is dit voorjaar gestopt.

Speelgoedland: Ook hiermee hebben we een nieuwe driejarige overeenkomst kunnen afsluiten waar we erg blij mee zijn.

Koen Oosthoek,  een Nederlandse jongen, heeft in de periode februari-maart vijf weken als vrijwilliger bij Samrong gewerkt. Hij heeft er soms best een moeilijke tijd gehad en was een aantal dagen ziek. Hij werd gelukkig goed verzorgd door Sivin en hij kreeg een mooi afscheidsfeestje.

 

feest

 

 

 

Bestuursbezoek

In maart hebben de bestuursleden Hans van Neerbos (in Azië op vakantie met zijn vrouw Inge) en Peter Maat een bezoek gebracht aan Samrong. De lopende zaken zijn besproken inclusief de voorbereidingen voor de trouwerij van Theary. Zo’n bezoek is altijd nuttig en overkomt de taalbarrières die er soms zijn. Je kunt een dergelijk project niet uitsluitend op afstand volgen.

Kas en tuin

Cambodja heeft dit jaar te lijden van een extreem lange droge periode en ook de voorgaande natte periode was niet nat genoeg. Met smart wordt naar de moesson-regens uitgezien. Het met de hand bevloeien van de gewassen kost veel menskracht en het niveau in de grote vijver staat erg laag. De tuin en kassen doen het dit voorjaar dan ook minder goed dan verwacht en met personeelsverloop verdwijnt ook de kennis. Dit vereist voortdurend aandacht en coaching.

kids

kruiwagen

Staf

Sivin, “de moeder” van de kinderen gaat in juni nu echt met pensioen en wil dan graag een rustiger leven leiden in de nabij de leerboerderij gelegen Pagode.
Mr Nem heeft tijdelijk last van zijn gezondheid gehad waardoor hij niet voor de koeien kon zorgen. Dit werd toen overgenomen door zijn vrouw die er ook werkt. Mr Va, de assistent van Dr. Vyrak had eerst ook nog werk in een restaurant maar werkt nu fulltime bij Samrong

peter-sivin

Koeien
Onze veestapel bestaat – gemiddeld want er komen regelmatig kalfjes bij en af en toe verkopen we een koe – uit zo’n 15 koeien. Ze geven de kinderleerboerderij karakter en leveren mest voor de gewassen en waren noodzakelijk voor de rijstteelt. Omdat we de rijstvelden niet meer kunnen bewerken (de eigenaar heeft ze voor zichzelf nodig) overwegen we om de koeien, op een geschikt moment te verkopen. Het dagelijks ‘weiden’ kost best veel tijd en mankracht en in sommige perioden moet er ook behoorlijk bijgevoerd worden. Die uitgaven kunnen we anders besteden.

koeien

 


 

 Namens WWCF bedanken wij al onze sponsors en donateurs voor hun ondersteuning!

 

Vanaf juli zijn er bij Samrong 7 nieuwe kinderen bijgekomen; in totaal zijn het er nu 67.
Sinds september dit schooljaar zijn er weer 6 kinderen doorgestroomd naar de universiteit waardoor er nu 16 studenten zijn. Ook zijn 4 kinderen naar een vakschool voor een kookopleiding gegaan.

Ondersteuning vanuit Nederland:
Stichting WWCF
Pascalweg 49
3076 JL Rotterdam
Tel: +31(0)10-4199188
E-mail: info@wwcf.nl


WWCF
Bankrekeningnummer:
NL17 INGB 0004 655 035
BIC code: INGBNL2A
RSIN: 813164151


Download hier het Jaarverslag van 2017